fredag 18. desember 2009

Bloggoppgåve 18.desember-09

I dag skal du lære å setje inn bilete og videoklipp i eit blogginnlegg. Innlegget skal handle om jul.
Du skal skrive om korleis du og din familie feirar jul:
- julepynt
- julemat
- julegåver
- julemusikk
- aktivitetar i juleferien
- andre tankar om julefeiringa i Noreg

Illustrer teksten med 2-3 passande bilete. Du skal bruke bildedelingstenesta flickr.com. Søk t.d. etter "christmas". Då finn du bilete som ikkje er opphavsrettsbeskytta - fri til bruk, men berre dersom du har registrert deg på sida. Ikkje bruk google.bilder, med mindre du skriv kvar du har henta biletet frå.



Til slutt skal du skrive ei helsing til lesarane dine, og legge inn eit videoklipp frå youtube med ein julesang du likar. Ikkje skriv linken, men legg filmen inn i innlegget ditt.







Dette biletet fann eg på: http://www.myspace.com/personallygreen


søndag 13. desember 2009

Lesebrett

Stavanger Aftenblad publiserte i dag en artikkel om lesebrett. Et fascinerende verktøy som står høyt på ønskelista over elektroniske duppeditter.



For deg som lurer, er Lesebrett, også kalt e-bokleser eller leseplate, en personlig, bærbar datamaskin som brukes til å lese elektroniske dokumenter, herunder bøker. I motsetning til andre datamaskiner er leseplaten spesialdesignet for denne bruken. Dette innebærer at faktorer som skjermkvalitet, størrelse og batterikapasitet er optimalisert til lesing.(http://no.wikipedia.org/wiki/Lesebrett)




Ikke minst er det praktisk for folk flest som tar med seg bøker på flyet, toget, bussen, ferietur, i senga, osv. Når den ene boka er utlest er det bare å hente fram en annen, eller laste ned en ny - uten å måtte gå i bokhandelen. Det er ingen flimring som på pc-skjermen. Du stiller enkelt inn den skriftstørrelsen du trenger - glimrende for svaksynte og lesesvake.


Jeg ser store fordeler med å investere i lesebrett også i skolen. Elevene slipper å dra på tunge bøker mellom skole og hjem. Alle bøker lagres i leseplaten. De kan markere tekst og notere i margen akkurat så mye de vil - noe de ikke har mulighet til i dag. Innkjøp av leseplater er en engangsinvestering, og det samme er e-bøkene (til det kommer nye utgaver...). Eleven har ingen unnskyldning for å ha glemt boka hjemme - én ting må de da kunne huske. Leseplater kan kanskje fungere som en motivator for å lese mer.


Ulempene er dessverre mange foreløpig. Først og fremst er prisen noe avskrekkende - du får noen bøker for 2 000,-. Kvaliteten på leseplatene du får kjøpt i dag er i følge Aftenbladet svært dårlig, og allerede om et halvt år vil se store forandringer og forbedringer. Dessuten er de fleste e-bøkene (av internasjonal litteratur) bare tilgjengelige på engelsk. Norske forlag er i gang og publiserer nye e-bøker med ujevne mellomrom, men det er et stykke igjen til vi får et godt utvalg i internasjonal litteratur i digitalt format.





Jeg tror at jeg holder meg til pocketboka en stund til og setter lesebrett på første plass på neste års ønskeliste til jul. Så kan jeg bruke året på å "vindusshoppe"(skjermshoppe?) e-bøker. ;)

søndag 8. november 2009

A dance tribute to the art of football


Onsdag 4.november tok vi med oss hele skolen til Sandnes Kulturhus for å se forestillingen "A dance tribute to the art of football". Forestillingen har gått i mange land i 10 år, og fått mye god kritikk.

Fulle av forventning rigget vi oss til i salen, spente på hva dette egentlig var. Gutter i shorts og knestrømper "danset" rundt på scenen og gav inntrykk av å spille fotball på ulike vis. Vi fikk se hard trening med autoritære trenere, fotballek, oppvarming til kamp, kamp, og til slutt dusjing. Personlighetene vi ble kjent med gjennom forestillingen var svært interessante. Både den overlegne "jeg er best"-typen og den usikre, tilbakestående, kanskje homofile typen ble godt presentert gjennom hele forestillingen via ansiktsuttrykk, handlinger og holdninger. Historien ville, med en god porsjon ironi, fortelle oss om ulike aspekter ved fotballmiljøet. Enhver som har sett en fotballkamp har sett mye rart hvis man tar øynene bort fra ballen. Denne forestillingen viste oss nettopp det som skjer i kulissene i klartekst.

På kvelden samme dag klikket jeg meg innom aftenbladet.no for å lese noen nyheter, og hovedsaken var:
"Overraska av nakne menn på scenen"
Jaha? tenkte jeg. Her var det bilde av danserne fra forestillingen jeg hadde sett tidligere på dagen. Dette måtte jeg lese. Ei jente fra Vigrestad var sammen med foreldrene sine intervjuet av Aftenbladet fordi de hadde reagert på dusjscenen fra forestillingen "A dance tribute to the art of football". De syntes at det var ekkelt, og mener at de ikke var informert om hva de kom til å få se på forhånd.

Dette fikk meg til å tenke tilbake på hvilke umiddelbare reaksjoner mine elever kom med etter forestillingen. Mange hadde ikke skjønt historien, og de skjønte i alle fall ikke hvorfor de skulle være nakne på slutten. Hadde de visst mer om innholdet på forhånd hadde de kanskje forstått mer. Her har nok ikke Den kulturelle skolesekken gjort jobben sin godt nok, for jeg som lærer ante heller ikke at vi kom til å se nakne rumper.
Har du ikke sett den aktuelle scenen, så kan du se den her.

Jeg synes ikke at det gjorde noe at mennene kledde av seg i "dusjen". Det er jo en viktig del av det som skjer i fotballverdenen. Ikke så vi så mye heller. De snudde seg aldri, og belysningen var så gjennomtenkt at man så ikke stort mer enn konturene - og jeg satt på 2. rad. Denne opplevelsen var ikke noe verre enn å se nakne rumper på film.

Debatten har rast på aftenbladet.no siden, og saken har til og med fått politikerne til å hive seg med i debatten. Jan Gunnar Mattingsdal i KrF vil undersøke om retningslinjene som gjelder for kunst i skolen er fulgt, og han skulle vel helst sett at forestillingen ble sensurert - uten å ha sett forestillingen selv... Jeg stiller meg tvilende til at han finner noen retningslinjer som går på hvor mye kropp som kan vises i en skoleforestilling, og sensur av kunstuttrykk minner mer om kommunistiske tendenser enn beskyttelse av ungdommer.

Jeg merket meg et diskusjonsinnlegg fra Inger Undheim som hadde sett den samme forestillingen for 10 år siden:
"I fullstendig stillheit vart stemninga beint fram poetisk, fotballspelarane stod fram avkledde i ordets doble tyding, som sårbare individ i djup kontrast med dei barske fotballspelartypane som hadde utfalda seg på "banen" tidlegare i framsyninga."

Jeg synes at debatten som nå pågår er interessant, men tror egentlig at dette er atter en døgnflue som er glemt om en uke. Saken har ikke nok tilhengere til at det vil komme en endring. Likevel er jeg litt nysgjerrig på hva Den kulturelle skolesekken tenker om saken. Hvorfor har ikke journalisten spurt de som betaler for forestillingen om en kommentar? Vil DKS gjøre noen endringer i informasjonsrutinene sine til skolene?

søndag 18. oktober 2009

Bruker du teknologi i undervisningen?

Hvis ikke bør du se denne:



Lang, men veldig interessant. Det er nok noe i det. ;)

søndag 27. september 2009

Elevbloggar

Til høgre på bloggen min ligg to blogglister. Den eine inneheld interessante bloggar som eg følgjer med på, samt vennane mine sine private bloggar om deira interessante liv. ;) Den andre lista har eg kalla elevbloggar, for her ligg endeleg elevane mine sine eigne fagbloggar. Vi brukte eit par timar på at alle skulle få oppretta blogg og komme i gong, og nesten alle i klassen kan no kalle seg bloggarar. :)

Innan måndag kveld skal dei ha skrive eit innlegg om boka dei les i for tida (alle har ei bok å lese i i nokre veker framover). Dessutan skal dei framover kommentere kvarandre sine innlegg slik at alle får kjekke tilbakemeldingar på det dei skriv, og føler at det gir meining.

Følg gjerne med på elevbloggane og kommenter. Der er mange gode skrivarar. :o)

søndag 20. september 2009

Nynorskbrukarar vert teken meir seriøst

Are Kalvø seier så i kåseriet sitt om nynorsk. Høyr og flir!


Så eg må nok skrive litt meir nynorsk på denne bloggen framover. Bør eg døype om bloggen min til "Skulekvardagen"?

fredag 18. september 2009

NRK skole

Jeg har oppdaget NRK skole, og jeg er hekta. Et så genialt verktøy! Her får vi virkelig enda mer valuta for lisensen (Jeg betaler gladelig lisens for å kunne benytte meg av alle de nettbaserte tjenestene som NRK leverer).
Se for eksempel på dette klippet om den lille gangetabellen - en liten oppkvikker til matematikktimen kanskje?



YouTube-versjon:

Google Docs

Denne er så utrolig søt. Viser hvordan Google Docs for eksempel kan brukes... :-D


Google Docs er en type nettbasert tekstbehandler (tilsvarende Microsoft Office Word og Open Office) som gjør det mulig å dele dokumenter med andre, hvor også disse kan redigere dokumentet. Passer fint hvis man skal skrive en oppgave sammen. Ganske fascinerende... :-)
Mer informasjon her.

Ny start

Okay...jeg hadde en blogg på blogg.no, men så at det smarteste var kanskje å knytte bloggen til min gmail-konto. Derfor byttet jeg til blogger.com, og håper at mine (få) lesere følger etter. Ser faktisk allerede at dette er mer brukervennlig og fungerer bedre teknisk sett.

Utgangspunktet for bloggen var et ønske om å inspirere elevene mine til å blogge. Inspirert av Leif Harboes "norskboka.no - Digitale verktøy i norskfaget" og hans blogg "Norsklærer med digitalt grensesnitt", har jeg lyst til å prøve ut blogging i norskfaget for min 9. klasse denne høsten. Jeg er litt nervøs for om det kommer til å gå etter planen, men jeg håper at det kan være en inspirerende arbeidsmetode for elevene (og meg selv).

Målene består foreløpig i
  • at elevene får lære å bruke digitale verktøy i enda større grad i skolen
  • at elevene lærer om "nettvett" og hva man publiserer på nett og ikke
  • at elevene får lære mer om å skrive digitale tekster
  • at elevene bedrer rettskrivingen sin (prøve å unngå å skrive dialekt, men samtidig ha muligheten til å kunne bruke et "nett-språk" eller hva jeg skal kalle det)
  • at elevene bygger sosialt nettverk seg imellom
  • at elevene får rask og konstruktiv tilbakemelding på tekstene sine
Etterhvert kommer flere fagspesifikke mål for prosjektet, jeg ser for meg at bloggingen kan skje tverrfaglig med hovedtyngden i norskfaget.

Så da er det bare å håpe at dette blir vellykket... :o)